Zapraszamy do

składania zamówień

na 

ŚWIĘTA

BOŻEGO NARODZENIA 

2017!

W 2005 roku ukończyłem studia na ówczesnej Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, na Wydziale Towaroznawstwa i zaraz po nich rozpocząłem studia doktoranckie na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie pod kierunkiem prof. dr hab. Stefana S. Smoczyńskiego. Rozprawę doktorską zatytułowaną „Czynniki kształtujące skład kwasów tłuszczowych i wybranych ksenobiotyków w tłuszczu mięsa ryb słodkowodnych” obroniłem w 2010 roku już na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Poniżej zamieszczam kilka ciekawych artykułów dotyczących ryb słodkowodnych oraz najciekawsze fragmenty wyników, które otrzymałem badając również swoje ryby.

Całą rozprawę doktorską można pobrać na dole strony lub z Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej

 

Jarek Parol

 

Nasz wędzony pstrąg spełnia nowe normy!

Zlecone przez Głównego Lekarza Weterynarii badania monitoringowe produktów wędzonych - w tym ryb - zostały przeprowadzone na naszym tradycyjnie wędzonym pstrągu - spełnia on nowe restrykcyjne normy - zgodnie ze sprawozdaniem z badań: zawartość benzo(a)pirenu <1,6 µg/kg produktu, natomi

czytaj więcej
Co z tym wędzeniem?

W związku z wejściem w życie z dniem 1 września 2014 roku rozporządzenia 853/2011 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych producenci posiadający w swojej ofercie wyroby mięsne i rybne wędzone będą musi

czytaj więcej
Pstrąg, łosoś, panga, tilapia i inne...

Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu - (...) aby dostarczyć organizmowi rekomendowaną dzienną dawkę dwóch kwasów tłuszczowych grupy omega 3 (EPA i DHA) wystarczy zjeść 55 g mięsa pstrąga (...) a pangi 4000g (4 kilogramy!!!) (...)

czytaj więcej
Prozdrowotne cechy mięsa ryb

 

PROZDROWOTNE CECHY SKŁADNIKÓW CHEMICZNYCH MIĘSA RYB

Żywność funkcjonalna nabiera w naszym kraju coraz większego znaczenia, Polacy zaczynają dostrzegać potrzebę zdrowego odżywiania, a wzrost świadomości konsumentó

czytaj więcej
Raport numeru - Pstrąg tęczowy

Raport Magazynu Przemysłu Rybnego - Kilka słów na temat pstrąga tęczowego w Polsce i w Europie. 

czytaj więcej
Ocena wartości odżywczych ryb

Strona internetowa http://www.produktyrybne.pl/ powstała w ramach projektu "Określenie na podstawie badań walorów żywieniowych ryb i przetworów oraz ich bezpieczeństwa zdrowotnego", współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej Sekto

czytaj więcej
Pliki do pobrania

zalacznikPełny tekst rozprawy doktorskiej (2401 KB)    >> pobierz <<