Zapraszamy do

składania zamówień

na 

ŚWIĘTA

BOŻEGO NARODZENIA 

2017!

Nasze Gospodarstwo usytuowane jest 15 km od Olsztyna, w malowniczej okolicy kolonii Kaborno, w gminie Purda. Znajdują się tu źródła bijące krystalicznie czystą, zimną wodą, a mają swoje początki już w XVII w. I jak stare przekazy głoszą: „Za wsią, na granicy z gruntami wsi Trękus, na strumieniu biegnącym ku Jezioru Linowskiemu, zbudowano młyn zwany Kalbornik, oddawany przez kapitułę w dzierżawę lub lenno. Strumień był bardzo nikły, toteż i młyn był niewielki.” (Anonim 1656 r.). Obecnie młyn przeniesiony do Skansenu w Olsztynku. Jednak jakość i temperatura wody w tym strumieniu okazała się idealna do niewielkiej hodowli pstrąga tęczowego o wyjątkowych walorach smakowych. Pierwsze pozwolenie na hodowlę ryb gospodarstwo uzyskało w 1987 roku i od tego czasu można tu złapać pstrąga, jak również inne ryby.

 

 

 

Wędzone ryby gościły u nas w domu od zawsze - piec wędzarniczy zbudowany z czerwonej cegły związanej glinką szamotową, opalany drewnem, to serce Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej. Sekretem niepowtarzalnego smaku naszych wędzonek jest sposób ich przygotowania. Każda ryba po wypatroszeniu jest ręcznie nacierana solą, przechowywana przez okres od 10 do 24 godzin w chłodnym i zacienionym miejscu. Następnie jest płukana i starą warmińską metodą zawieszana na haczykach. Dzięki takiemu mocowaniu każda ryba idealnie zachowuje swój pierwotny kształt w czasie wędzenia oraz nie jest widoczne żadne uszkodzenie powierzchni jej skóry. Wędzenie na gorąco, oryginalną mieszanką drzew liściastych odbywa się w zależności od ilości, ryb oraz warunków atmosferycznych od 3 do 6 godzin. W czasie wędzenia ryby przybierają barwę ciemnego złota.

 

 

 

 

 

Ryby marynowane oraz galarety rybne w słoikach to specjalność mojej babci, gdyż w dawnych latach był to najbardziej skuteczny sposób konserwowania produktów sezonowych, w szczególności ryb. Goście odwiedzający nasz dom zawsze zajadali się rybami wędzonymi, ale to właśnie ryby w słoikach były tym, co chcieli zabrać ze sobą w drogę powrotną. Nasze przetwory produkowane są bez sztucznych dodatków, aromatów, słodzików i konserwantów, na podstawie receptur sprzed lat.

Marynaty rybne – to ryby opiekane i marynowane w słodkiej zalewie octowej, przez okres, co najmniej 1 tygodnia. W tym czasie mięso ryb nabiera charakterystycznego słodko-kwaśnego smaku, ości stają się miękkie, a skóra delikatna. Dodatek cebuli dopełnia reszty.

Galarety rybne – najbardziej delikatne, gdyż są to ryby gotowane w wywarze z warzywami, bez dodatku octu, kwasku cytrynowego, czy konserwantów, a jedynie pasteryzowane. 

 

 

 

 

 

Od 2007 roku jesteśmy członkiem Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Warmia, Mazury, Powiśle. Stanowi to potwierdzenie, że opieramy swoją produkcję na lokalnych surowcach i tradycyjnych metodach przetwórczych.

 

 

 

 

 

 

Poprzednie zdjęcie
galeria
Następne zdjęcie