Produkty
Tradycyjna Wędzarnia Warmińska oferuje produkty z pieca wędzarniczego opalanego oryginalną mieszanką drzew liściastych, ryby wędzone w ten sposób przybierają barwę ciemnego złota i charakteryzują się szczególnym zapachem. Smak naszych wyrobów podkreśla jedynie sól, gdyż w całym procesie przygotowania ryb wędzonych nie stosujemy żadnych innych dodatków.
RYBY WĘDZONE
Pstrąg wędzony
– sztandarowy produkt naszej wędzarni, surowiec pozyskany z naszej hodowli, delikatnie solony, soczysty. Waga waha się w zależności ci od okresu połowu od 350 g do nawet 1 kg.
Sielawa wędzona
– pozyskana z lokalnych najczystszych, głębokich jezior. Około 18 sztuk na 1 kg.
Sieja wędzona
– większa siostra sielawy, o mniej tłustym, sprężystym mięsie, dostępna również w formie dzwonka. Waga od 600 g do 1,5 kg.
Jesiotr wędzony
– pozyskany z własnej hodowli, wędzony w całości wspaniale prezentuje się na stołach podczas uroczystości. Dostępny również w formie fileta. Waga od 1,2 kg do 4 kg.
Sum wędzony
– sum europejski, najmniej „rybna” ryba, konsystencja mięsa jest zbliżona do cielęciny. W całości idealny na „wiejski stół”.
Leszcz wędzony
– jedna z najsmaczniejszych ryb wędzonych pod warunkiem, że waży niemniej niż 3 kg. Dostępny również w dzwonkach.
Krewetki wędzone
– ogony krewetek w pancerzu, około 60 sztuk na 1 kg.
Węgorz wędzony
– produkt delikatesowy, przygotowany w sposób tradycyjny. Waga od 500 g w górę.
Węgorz wędzony w skórce
– wyrób delikatesowy, pracochłonny w przygotowaniu, wielokrotnie nagradzany. Wyjątkowość tego produktu polega na sposobie jego przygotowania: węgorz jest obciągany ze skóry, oprawiany, po czym skóra jest ponownie naciągana i dopiero wtedy węgorz jest wędzony. Możliwość dodania pod skórę różnych przypraw czynią smak węgorza niespotykanym. Waga od 500 g w górę.
Łosoś wędzony na gorąco i na zimno
– filety z łososia wędzone na gorąco/zimno. Waga porcji to około 300 g – 500 g.
MARYNATY
Marynaty rybne „PAROL – Ryby z Kaborna” to produkty wytwarzane według przepisu mojej babci: najpierw ryby są opiekane, następnie układane w słoikach i zalewane bardziej słodką niż kwaśną marynatą octową z dodatkiem, cebuli, liścia laurowego i przypraw, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Są gotowe do spożycia przynajmniej po tygodniu od przygotowania, niepasteryzowane.
- Marynata z pstrąga
- Marynata z suma
- Marynata z lina
- Marynata z sandacza
- Marynata z leszcza
- Marynata z karasia
- Marynata z płoci
- Marynata z okonia
- Marynata z sielawy
- Marynata z węgorza
GALARETY
Galarety rybne „PAROL – Ryby z Kaborna” to produkty wytwarzane również według przepisu mojej babci, w tym przypadku ryby są gotowane w warzywnym wywarze, bez dodatku octu i konserwantów, delikatnie doprawione, pasteryzowane, idealne dla osób z wrażliwym żołądkiem.
- Pstrąg w galarecie
- Szczupak faszerowany w galarecie
INNE PRZYSMAKI
Ceviche z pstrąga
to bardzo wyjątkowy produkt, fuzja kuchni karaibskiej z tradycją. Są to filety z pstrąga marynowane w soku z cytryny z czerwoną cebulą, koprem lub kolendrą i papryczkami chili podawane w oleju.
Prawdziwa poezja smaku, której każdy powinien spróbować!
Paprykarz
to smakołyk, który wszystkim kojarzy się z rybami, głównie morskimi, natomiast my przygotowujemy go z leszcza i pstrąga, z dodatkiem warzyw, naturalnych przypraw, ryżu i przecieru pomidorowego. Idealny do smarowania pieczywa.
Tatar z pstrąga
NOWOŚĆ!
Tatar z pstrąga łososiowego z dodatkiem oliwy z pestek winogron i sosu sojowego z chilli cebulką i ogórkiem.
Pasta jajeczna
NOWOŚĆ!
pasta z wędzonego jesiotra i pstrąga smakuje świetnie w połączeniu ze świeżym pieczywem.
Ryby solone
NOWOŚĆ!
to pstrąg przygotowywany a’la śledź marynowany w occie z solą.
Dostępne w dwóch wariantach: klasycznym i w sosie pomidorowym.