Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

Jarosław Parol

Doktorat


W 2005 roku ukończyłem studia na ówczesnej Akademii Ekonomicznej w Poznaniu, na Wydziale Towaroznawstwa i zaraz po nich rozpocząłem studia doktoranckie na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie pod kierunkiem prof. dr hab. Stefana S. Smoczyńskiego. Rozprawę doktorską zatytułowaną „Czynniki kształtujące skład kwasów tłuszczowych i wybranych ksenobiotyków w tłuszczu mięsa ryb słodkowodnych” obroniłem w 2010 roku już na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu. Poniżej zamieszczam kilka ciekawych artykułów dotyczących ryb słodkowodnych oraz najciekawsze fragmenty wyników, które otrzymałem badając również swoje ryby.

Jarosław Parol

lub

Nasz wędzony pstrąg spełnia nowe normy!

Zlecone przez Głównego Lekarza Weterynarii badania monitoringowe produktów wędzonych – w tym ryb – zostały przeprowadzone na naszym tradycyjnie wędzonym pstrągu – spełnia on nowe restrykcyjne normy.

Co z tym wędzeniem?

W związku z wejściem w życie z dniem 1 września 2014 roku rozporządzenia 853/2011 odnośnie najwyższych dopuszczalnych poziomów wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) w środkach spożywczych producenci posiadający w swojej ofercie wyroby mięsne i rybne wędzone będą musieli…

Pstrąg, łosoś, panga, tilapia i inne…

Zachęcam do zapoznania się z treścią artykułu – aby dostarczyć organizmowi rekomendowaną dzienną dawkę dwóch kwasów tłuszczowych grupy omega 3 (EPA i DHA) wystarczy zjeść 55 g mięsa pstrąga, a pangi aż 4 kilogramy!!!

Prozdrowotne cechy mięsa ryb

Żywność funkcjonalna nabiera w naszym kraju coraz większego znaczenia, Polacy zaczynają dostrzegać potrzebę zdrowego odżywiania, a wzrost świadomości konsumentów…

Raport numeru – Pstrąg tęczowy

Raport Magazynu Przemysłu Rybnego – Kilka słów na temat pstrąga tęczowego w Polsce i w Europie. 

Ocena wartości odżywczych ryb

Strona internetowa http://www.produktyrybne.pl/ powstała w ramach projektu „Określenie na podstawie badań walorów żywieniowych ryb i przetworów oraz ich bezpieczeństwa zdrowotnego”, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej Sektorowego Programu Operacyjnego…