Tradycyjna Wędzarnia Warmińska

Jarosław Parol

Produkty

Tradycyjna Wędzarnia Warmińska oferuje produkty z pieca wędzarniczego opalanego oryginalną mieszanką drzew liściastych, ryby wędzone w ten sposób przybierają barwę ciemnego złota i charakteryzują się szczególnym zapachem. Smak naszych wyrobów podkreśla jedynie sól, gdyż w całym procesie przygotowania ryb wędzonych nie stosujemy żadnych innych dodatków.

RYBY WĘDZONE

Pstrąg wędzony

 – sztandarowy produkt naszej wędzarni, surowiec pozyskany z naszej hodowli, delikatnie solony, soczysty. Waga waha się w zależności ci od okresu połowu od 350 g do nawet 1 kg.

Sielawa wędzona

– pozyskana z lokalnych najczystszych, głębokich jezior. Około 18 sztuk na 1 kg.

Sieja wędzona

– większa siostra sielawy, o mniej tłustym, sprężystym mięsie, dostępna również w formie dzwonka. Waga od 600 g do 1,5 kg.

Jesiotr wędzony

– pozyskany z własnej hodowli, wędzony w całości wspaniale prezentuje się na stołach podczas uroczystości. Dostępny również w formie fileta. Waga od 1,2 kg do 4 kg.

Sum wędzony

– sum europejski, najmniej „rybna” ryba, konsystencja mięsa jest zbliżona do cielęciny. W całości idealny na „wiejski stół”.

Leszcz wędzony

– jedna z najsmaczniejszych ryb wędzonych pod warunkiem, że waży niemniej niż 3 kg. Dostępny również w dzwonkach.

Krewetki wędzone

– ogony krewetek w pancerzu, około 60 sztuk na 1 kg.

Węgorz wędzony

– produkt delikatesowy, przygotowany w sposób tradycyjny. Waga od 500 g w górę.

Węgorz wędzony w skórce

 – wyrób delikatesowy, pracochłonny w przygotowaniu, wielokrotnie nagradzany. Wyjątkowość tego produktu polega na sposobie jego przygotowania: węgorz jest obciągany ze skóry, oprawiany, po czym skóra jest ponownie naciągana i dopiero wtedy węgorz jest wędzony. Możliwość dodania pod skórę różnych przypraw czynią smak węgorza niespotykanym. Waga od 500 g w górę.

Łosoś wędzony na gorąco i na zimno

– filety z łososia wędzone na gorąco/zimno. Waga porcji to około 300 g – 500 g.

MARYNATY

Marynaty rybne „PAROL – Ryby z Kaborna” to produkty wytwarzane według przepisu mojej babci: najpierw ryby są opiekane, następnie układane w słoikach i zalewane bardziej słodką niż kwaśną marynatą octową z dodatkiem, cebuli, liścia laurowego i przypraw, bez konserwantów, sztucznych dodatków. Są gotowe do spożycia przynajmniej po tygodniu od przygotowania, niepasteryzowane.

  1. Marynata z pstrąga
  2. Marynata z suma
  3. Marynata z lina
  4. Marynata z sandacza
  5. Marynata z leszcza
  6. Marynata z karasia
  7. Marynata z płoci
  8. Marynata z okonia
  9. Marynata z sielawy
  10. Marynata z węgorza

GALARETY

Galarety rybne „PAROL – Ryby z Kaborna” to produkty wytwarzane również według przepisu mojej babci, w tym przypadku ryby są gotowane w warzywnym wywarze, bez dodatku octu i konserwantów, delikatnie doprawione, pasteryzowane, idealne dla osób z wrażliwym żołądkiem.

  1. Pstrąg w galarecie
  2. Szczupak faszerowany w galarecie

INNE PRZYSMAKI

Ceviche z pstrąga

to bardzo wyjątkowy produkt, fuzja kuchni karaibskiej z tradycją. Są to filety z pstrąga marynowane w soku z cytryny z czerwoną cebulą, koprem lub kolendrą i papryczkami chili podawane w oleju. 

Prawdziwa poezja smaku, której każdy powinien spróbować!

Paprykarz

to smakołyk, który wszystkim kojarzy się z rybami, głównie morskimi, natomiast my przygotowujemy go z leszcza i pstrąga, z dodatkiem warzyw, naturalnych przypraw, ryżu i przecieru pomidorowego. Idealny do smarowania pieczywa.

Tatar z pstrąga

NOWOŚĆ!

Tatar z pstrąga łososiowego z dodatkiem oliwy z pestek winogron i sosu sojowego z chilli cebulką i ogórkiem.

Pasta jajeczna

NOWOŚĆ!

pasta z wędzonego jesiotra i pstrąga smakuje świetnie w połączeniu ze świeżym pieczywem.

Ryby solone

NOWOŚĆ!

to pstrąg przygotowywany a’la śledź marynowany w occie z solą.

Dostępne w dwóch wariantach: klasycznym i w sosie pomidorowym.