Zlecone przez Głównego Lekarza Weterynarii badania monitoringowe produktów wędzonych – w tym ryb – zostały przeprowadzone na naszym tradycyjnie wędzonym pstrągu – spełnia on nowe restrykcyjne normy – zgodnie ze sprawozdaniem z badań: zawartość benzo(a)pirenu <1,6 µg/kg produktu, natomiast zawartość sumy czterech WWA <6,4 µg/kg produktu (zgodnie z rozporządzeniem 853/2011 dopuszczalne odpowiednio 2,0 oraz 12,0).
Dokładne wyniki badań naszego pstrąga:
Benzo(a)antracen – 0,28 µg/kg (poniżej LOD – limit of detection);
Chryzen – 0,94 µg/kg;
Benzo(b)fluoranten – 1,45 µg/kg;
Benzo(a)piren – 0,16 µg/kg (poniżej LOD – limit of detection).
Dodatkowo przeprowadziliśmy badania pstrąga świeżego oraz wędzonego z surowca świeżego i mrożonego i porównaliśmy otrzymane wyniki do ryb wędzonych nowoczesnymi metodami (zewnętrzna wytwornica dymu, preparat dymu wędzarniczego) – pełny tekst zostanie opublikowany już wkrótce w prasie specjalistycznej.